Maalämpö on maaperään varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämpö on käyttäjälleen huoleton lämmitysmuoto, jota voidaan hyödyntää tehokkaasti ympäri vuoden. Lämmittäminen ja jäähdyttäminen maalämmöllä on ekologista ja edullista, kun suurin osa lämmityksestä saadaan ilmaisena maaperästä. Maalämpöpumpun käyttö vaatii sähköä, mutta sillä saadaan oikein suunniteltuna tuotettua moninkertaisesti lämpöä kiinteistöön. Kodin viilennys kesällä onnistuu maalämpöpumpulla kaikkein edullisimmin, kun maaperä pysyy helteellä selkeästi ilmaa viileämpänä. Maalämpö yhdistettynä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään sopii hyvin niin uusiin rakennuksiin kuin olemassa oleviinkin. Uusiutuva maalämpö pienentää kodin hiilijalanjälkeä merkittävästi. Maalämmön ansiosta kodista tulee energiansa suhteen riippumattomampi.
Maalämpö voidaan kerätä jo alle parin metrin syvyydestä maanpinnan suuntaisesti asennettavalla putkistolla maasta tai jopa usean sadan metrin syvyydestä kallioperästä pystysuuntaisella lämpökaivolla. Maalämpöpumppu voi kerätä lämpöenergian myös esimerkiksi tietynlaisesta vesistöstä. Maalämpöpumppu on energiatehokas ja kokonaistaloudellinen, koska maaperän lämpiötila pysyy melko tasaisena vuoden ja näin myös hyötysuhteet pysyvät korkeina kaikkina vuodenaikoina.
Jos lämpö kerätään pintamaasta, maalämpöpumpun asennuksessa ei tarvita porauskalustoa. Pintamaahan asennettuna putkivälisuositus on 1,5m putkilenkkien välillä, joten tontilla täytyy olla riittävästi tilaa putkistolle. Paras maaperä pintaputkistolle on kostea savimaan. Jos tontilla on kallio lähellä, on porakaivo helpoin toteuttaa. Omakotiasujan on hyvä huomioida, että esimerkiksi porakaivoon saa hyödynnettyä kotitalousvähennyksen lämmitysremontin yhteydessä kattavasti.
Maalämpöpumppu toimii niin, että maassa kiertävässä putkistossa kerätään maan energiaa, joka maalämpöpumpun tekniikalla saadaan puristettua niin kuumaksi, että se riittää kiinteistön lämmitystarpeeseen kokonaisvaltaisesti sekä lämmityksen että lämpimän käyttöveden osalta ilman lisälaitteita. Jokainen maalämpöjärjestelmä mitoitetaan yksilöllisesti, jolloin ratkaisusta saadaan optimaalisin. Osatehomitoituksessa pumppu mitoitetaan n. 60-90 %:iin talon huipputehosta. Täystehomitoitettu maalämpöpumppu kattaa talon lämmitystarpeen myös pakkashuippuina. Maalämpöjärjestelmän mitoitukseen vaikuttavat talon koon lisäksi muun muassa sen sijainti, ikä ja käyttöveden kulutus.